Hij heeft hem ook

“Dat is een mooie shirt!” zegt de man van de avondwinkel met een fonkeling in zijn bruine ogen.
Hij wijst op mijn blouse.
“Oh, dank je” zeg ik een tikje verbaasd.”Ja, hij is fijn. Van de H&M… Of nee, van WE.”
Hij trekt aan zijn kraagje, vestigt er aandacht op, als om te zeggen: kijk, ik heb hem ook.
Hij heeft hem ook.
Aan.

Even zeggen we niets. Ik zie hem glimmen. Hij is echt heel blij met onze blouse. Ik grijns terug. We delen iets, daar in die avondwinkel, een moment lang zijn we simpelweg twee blije mannen met dezelfde fijne blouse.
Dat zie je niet vaak. Meestal als je in een ruimte iemand aantreft met dezelfde kleding wil je liever dat die ander weggaat.
Zelf heb ik eens een hele eerste werkdag in een callcenter moeten doorbrengen met een jongen met dezelfde zeer herkenbare trui van H&M. Een groene, met een v-hals en een witte streep. Je zag ons van een kilometer afstand. Van blijdschap was toen dan ook geen sprake, eerder van een zes uur durend ongemak. We voelden ons bekeken. Alsof we niet helemaal honderd procent waren.
“Hebben jullie je bedrijfskleding al aan?” was zo’n beetje de grap van de dag.
Zelden kon ik minder lachen om een best wel goede grap.

Vrouwen die in een club of restaurant andere vrouwen aantreffen in dezelfde jurk slijpen volgens mijn ervaring doorgaans meteen mentale messen. Ze hebben voor de spiegel zo hun best gedaan om een beetje op zichzelf te lijken maar veranderen dan op slag in personages uit Sex and The City. Ze worden er onzeker van, of agressief.
Maar nu niet. Wij niet. Wij zijn blij.
Ik vertel de jongen die straalt van verstandhouding dat ik er zelfs twee heb. Twee dezelfde. Toen ik de blouse een paar weken na aankoop in de uitverkoop zag kocht ik hem meteen opnieuw, voor zeven euro.
Yes, denk je dan: reserveonderdelen.
Van de goede shit des levens heeft  men liever een extra exemplaar.

“Ik heb gekregen, het was kadootje voor mij!” zegt hij, immer stralend, alsof hij ook de hemel en de sterren bij het kledingstuk cadeau kreeg.
Misschien kocht de gever deze fijne blouse ook wel in de uitverkoop. Ik hoop het bijna. De krankzinnige Westerse conditionering die ons iPads durft te laten vragen voor een Vaderdag of Sinterklaas doet mensen haast vergeten dat je mensen ook heel gelukkig kan maken met een cadeau van zeven euro.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights