Congresverslag | Carend: Leven Toevoegen Aan de Dagen

“Doordat we een tekenaar hadden was het pas een écht congres!”

Dat was natuurlijk een grapje van organisator Sander de Hosson want een echt congres was het al, dit eerste grote congres over palliatieve zorg van Carend: ‘Leven Toevoegen Aan De Dagen’. Op deze 16e maart 2023 was ik uitgenodigd om live te tekenen tijdens de vele bijzondere lezingen en workshops.

Op het congres van de jonge organisatie waren in het Utrechtse Beatrix Theater ruim duizend mensen aanwezig. Uit alle hoeken van de (palliatieve) zorg kwamen mensen uit de werk- en interessesfeer op het uitgebreide programma af: van huisartsen tot specialisten; van verzorgenden tot mantelzorgers en van uitvaartbegeleiders tot mensen uit de domeinen euthanasie, interculturele zorg, postmortale zorg en de filosofie.

Missie: de dood en betere palliatieve zorg bespreekbaar maken.
Het doel van de dag was om de dood, en zeker de naderende onvermijdelijke dood van ongeneeslijk zieken, te bespreken en hoog op de zorgkaart te zetten. Er is namelijk wel veel aandacht voor de zorg voor mensen die beter kunnen worden, maar veel minder voor de zorg voor mensen die dat niet meer worden. En dat is de missie van Carend: ook als je niet meer beter wordt verdien je de beste zorg.

“We zullen het er wel over moeten hebben want dood gaan we allemaal.”

Het thema “Leven Toevoegen aan de Dagen” was dan ook springlevend. Er waren lezingen en workshops, er waren gesprekken en filmvertoningen en er werd live gezongen door de Bedside Singers. Er was, ondanks en dankzij het onderwerp, vrolijkheid en verbondenheid. Er werd geluisterd en gelachen, er werd een traantje weggepinkt en er werd breed geïnformeerd.

Oprichters Sabine Netters (internist-oncoloog) en Sander de Hosson (longarts en auteur van de bestseller ‘Leven Toevoegen aan de Dagen’) waren er, spraken er en straalden na afloop van dankbaarheid. De missie was voor vandaag meer dan geslaagd. 

Waarom live tekenen?
In mijn samenwerkingen met het Zorgdragers-collectief, de Vereniging Kinderkanker Nederland en onlangs Carend merk ik hoeveel waarde ik met mijn werk als live tekenaar kan toevoegen aan bijeenkomsten, in deze gevallen binnen de zorg. Luisteren en kijken, met de hand vastleggen en met eenvoudige symbolen verbeelden: het heeft een andere dynamiek dan film of fotografie en het werkt, dat merk ik steeds aan de reacties van het publiek, de sprekers en de organisatoren.  De beelden fungeren als samenvatting, als herinnering of als praatplaat. Ook vandaag was er veel herkenning en dankbaarheid.

De tekeningen zijn tijdens het congres tentoongesteld en uitgebreid bekeken en gefotografeerd. Ze zijn door mij na afloop ingescand en voorbereid om ook in toekomstige communicatie te worden ingezet.

Foto: Jan Harryvan

Ik dank Marjolein Broeren voor de warme koppeling aan Carend, redactrice Afke Bohle voor de sublieme begeleiding vooraf en op de congresdag, Sander de Hosson, Sabine Netters en Inge van Drongelen die het allemaal mogelijk maakten, en alle sprekers, workshopleiders en aanwezigen die dit belangrijke onderwerp in zoveel facetten ook voor mij aantoonbaar, bespreekbaar en toegankelijk maakten.

Foto’s: Jan Harryvan, Afke Bohle en mijzelf.

Foto: Jan Harryvan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *